Festes i tradicions

Els gegants
Els gegants

Festes Majors i activitats més importants al llarg de l’any:

Festa del Roser.
Es celebra el quart cap de setmana de maig. És la festa petita del municipi on els gegants, els calabotins i la granota surten pels carrers del poble. Durant la festa els veïns i veïnes gaudeixen de teatre, espectacles infantils, sardanes, concerts, futbol i trobada de vehicles antics i clàssics.
A partir de finals de juny i fins a finals d’agost es celebren les activitats d’estiu sota el nom de “les Preses a la fresca”. Es fa una programació de diferents tipus d’activitats per a tot el municipi. Cinema a la fresca, festa de l’escuma, tallers, natació, karaoke, l’hora del conte, campionat de mini golf… donen cabuda aquesta programació d’estiu.
 Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses “Ésdansa”.
Es celebra la penúltima setmana d’agost. Festival reconegut arreu de l’estat que hi participen diferents grups de dansa d’arrel tradicional catalana i grups de dansa internacional. Durant el festival es poden veure diferents tipus d’espectacles: Trobada de Cantadors i Sonadors, actuacions monogràfiques, el Petit Ésdansa, el Festacarrer, Nit Ésdansa i el  Dansajove que hi participen els grups de dansa més joves del país i de països convidats. L’edició d’aquest any d’ Ésdansa, ha superat els 9.000 espectadors. El festival és organitzat per l’entitat del poble el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny.
La Gala de les Preses és la festa major del municipi.
Es celebra el 2n diumenge d’octubre. Pregó de festes, ball dels gegants i els calabotins, espectacles infantils, sardanes, cercavila, balls de nit, concerts, campionat de botifarra (joc de cartes), elecció de la pubilla i l’hereu, animació infantil, cercavila etc.
Les festes de Nadal es celebren en representacions d’escenes nadalenques, xocolatada, fogueres, exposicions, missa del gall cantada per la coral Puigsacalm, espectacle de contes de nadal, i concurs de fanals i fanalets per anar a esperar els reis d’Orient.
A finals de juny es celebra la Festa de Bosc de Tosca i Sant Miquel del Corb. Cinema a la fresca, sardanes, vermut i animació infantil formen part de la programació d’aquesta festa estiuenca.
A finals de setembre es celebra l’Aplec de Sant Miquel del Corb. Al voltant de l’ermita de Sant Miquel es celebra l’aplec amb una audició de sardanes, vermut i el joc de la virolla.