Exposició homenatge a 160 anys de l’Escola Sant Rafael de les Preses

El passat diumenge 29 de desembre, es va fer la inauguració de l’exposició homenatge a 160 anys de la fundació de l’Escola de Sant Rafael de les Preses per les germanes carmelites de la Caritat. Els actes es van iniciar amb una missa solemne a l’església Parroquial de Sant Pere de les Preses que va anar a càrrec del bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo i cantada per la Coral Puigsacalm de les Preses. Tot seguit, es va anar a l’Ajuntament per fer la inauguració de l’exposició homenatge a “160 anys de la fundació de l’Escola Sant Rafael de les Preses” que durant més de trenta anys i van estar les germanes carmelites de la Caritat. L’alcalde de les Preses Pere Vila,  va dir que aquesta era una exposició  que no deixava de ser un homenatge a moltes dones grans de les Preses que durant molts anys van venir a formar-se en aquesta escola. El bisbe de Girona, va dir que era una festa de la sagrada família però també una festa pel poble envers l’escola i les germanes. I també en nom de les germanes carmelites va dirigir unes paraules d’agraïment la germana Magdalena Antonijoan on va agrair que des de les Preses és recordes aquesta escola, un homenatge a totes les germanes que hi van treballar i s’hagués volgut fer una exposició per recordar-les.  La germana va dir que es va fer amistat amb molta gent de les Preses i que hi van estar molt bé durant tots els anys viscuts al municipi. També va dirigir unes paraules l’arquitecte Joan Albesa que als anys vuitanta va ser la persona encarregada de ressituar aquestes dependències escolars en el nou consistori municipal i va explicar de quina manera es va fer i com es va anar adaptant per fer-li una nova transformació.

A l’escola de Sant Rafael hi havia moltes alumnes internes i va estar vigent fins als anys vuitanta. En aquesta exposició instal·lada al saló de sessions es podien veure diferents fotografies de les alumnes i mestres que hi havia hagut, les manualitats i labors que s’hi feien com estovalles, jocs de te i també els quaderns de cal·ligrafia, i els quaderns de matemàtiques que s’hi treballaven i els llibres que en aquella època s’estudiaven.

En aquesta ocasió no es van voler perdre aquesta exposició moltes germanes carmelites que es van desplaçar a les Preses per tornar a reviure tots aquells anys viscuts a l’escola. Moltes d’elles s’emocionaven observant les fotografies i els quaderns exposats per tots els records que revivien.  Tot seguit es va convidar a tots els assistents a les diferents dependències on actualment hi ha les oficines del consistori municipal on en diferents cartells, s’indicava què s’hi està fent ara i què havia sigut en el moment de ser escola. Per exemple, el despatx d’alcaldia era el lloc on les monges anaven a cosir, a l’àrea de registre civil era l’aula per aprendre a escriure a màquina, o el despatx de secretaria i intervenció era el menjador de les monges,  etc. El bisbe de Girona va aprofitar la seva visita a l’Ajuntament per signar el llibre d’honor i tot seguit es va fer amb més de vuitanta persones un dinar de germanor al Centre Cultural.

FOTO 2 FOTO 4 FOTO 3 FOTO 1