Festival Ésdansa – El Festival de la dansa d’arrel tradicional

Aquesta setmana et convidem a quedar-te a les Preses i gaudir del FESTIVAL ÉSDANSA. El Festival de la dansa d’arrel tradicional.

Ésdansa, és un dels festivals de referència dins el món de la dansa d’arrel tradicional, tant nacional com internacional, posa èmfasi en la importància d’entendre la dansa tradicional com un treball creatiu actual, viu i dinàmic, lluny dels estereotips amb què tan sovint se l’encasella. Enguany el festival posarà el focus en el procés creatiu i en dues danses Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Pel que fa als tallers formatius, Ésdansa’T seguirà fent una mirada a les danses d’aquí ensenyant-les i fent-les ballar i proposarà un seguit d’eines per a la nova creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional.

Aquest any el festival posa el focus en la creació i el procés creatiu a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional per seguir fent d’aquesta un element viu de la societat i que pugui ser un recurs a partir del qual crear nous espectacles i redescobrir tot el seu potencial artístic. Enguany Ésdansa també acollirà tres residències, dues de les quals se’n podrà veure la seva estrena en el marc del festival.

Núria Hontecillas i Roger Andorrà estrenen La Resclosa

La dansa d’arrel i la gralla són els dos punts de partida d’aquest espectacle en què Núria Hontecillas i Roger Andorrà transformen estils propis de la dansa d’arrel com són el ball pla o el vals-jota. El 2018 Ésdansa va acollir la residència d’aquest espectacle i en presenta l’estrena en aquesta edició.

Una mirada actual al contrapàs a través de la seva música, dansa, origen i caràcter

L’origen religiós d’aquesta dansa, originalment només ballada per homes, marca clarament el seu caràcter solemne. Laia Santanach, amb la peça Àer, esborra les fronteres del paper del gènere en aquesta dansa i la redibuixa a través de la seva mirada actual, personal i subjectiva. Espectacle guanyador de la 3a convocatòria del Premi Delfí Colomé.

Vetlla i mort a [kórps]

Miquel Barcelona mostrarà el treball en procés [kórps] que presenta un diàleg entre dansa contemporània i música electrònica que parteix de la tradició popular i de les pràctiques humanes al voltant de la violència, la vetlla i la mort.

 

Fang, moviment, tradició i paisatges sonors electrònics

Roberto Olivan, Magí Serra, el grup de música polifònica tradicional occitana Vox Bigerri i Victor Ha seran a l’escenari d’Ésdansa estrenant Socarrel, una proposta que neix de la fusió del moviment, l’electrònica i la polifonia tradicional.

Les nostres arrels poden servir per ajudar-nos a construir futur?

L’Esbart Maragall de Barcelona es planteja aquesta qüestió a l’estrena de Nues. El seu darrer treball coreografiat íntegrament per membres del grup presenta vuit peces que reflexionen lliurement treballades amb nous llenguatges coreogràfics i musicals.

PARLEM DE…

L’objectiu dels Parlem de…, les xerrades divulgatives del festival, és obrir una secció dedicada a la divulgació i discussió de temes relacionats amb la dansa d’arrel tradicional. Aquest any el festival proposa el Parlem de… com construir ponts en dansa amb Montse Colomé, Toni Jodar i Beatriu Daniel que ens acompanyaran a descobrir els espectacles acollits en aquest itinerari i que es complementaran amb les xerrades post-funció Parlem amb…

DANSES PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT

Entre les propostes internacionals d’enguany hi trobem dues danses considerades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO: la dansa Kochari d’Armènia i danses Al-bar’ah d’Oman. Dues cultures que prendran relleu en aquesta edició del festival i que podrem descobrir en formats especials que deixaran un record inesborrable.

La dansa Kochari, una dansa amb més de mil anys d’història

Amb més de mil anys d’història la dansa Kochari és una de les més icòniques d’Armènia que forma part Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Kochari és una dansa ballada arreu d’Armènia en dies festius, celebracions familiars, festes i esdeveniments socials. Una dansa que desperta un sentiment d’identitat i solidaritat entre persones de totes les edats al mateix temps que propicia la continuïtat de la memòria històrica, cultural i ètnica.

Viu una experiència única i sensorial tot descobrint les danses Al-bar’ah

Al-bar’ah és un art musical tradicional dels beduïns que viuen a les muntanyes de la regió de Dhofar, situada al sud d’Oman. Proposem un paisatge, un escenari pensat especialment per viure i gaudir aquesta dansa declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2010 que desperti tots els sentits.

 

I MÉS PROPOSTES INTERNACIONALS!

A part d’Armènia i Oman, també participaran al festival Equador, Corea del Sud, Tanzània i Guatemala. Tots ells protagonitzaran els espectacles Danses del món de dissabte 24 i Danses del món de diumenge 25 d’agost al Recinte Ésdansa. De dimarts a dissabte al vespre també els podrem veure i aprendre les seves danses a les que ja són tot un clàssic de les nits d’estiu: les Nits Ésdansa. Enguany també posarem l’accent en les danses indígenes d’Equador i Guatemala a la proposta Rituals en la foscor i la màgia del Clot de l’Infern.

 

ÉSDANSA EN FAMÍLIA

Dissabte 24 et proposem que vinguis a passar tot el dia a l’Ésdansa en família, petits i grans descobrint junts les cultures del món i les seves danses.

Anem de Seguici! amb els participants del Petit Ésdansa’T i l’Esbart Santa Tecla de Tarragona. Una mostra de dansa pensada per a públic familiar que neix a partir de les diferents danses del Seguici Popular de Santa Tecla de Tarragona que hauran treballat els infants durant la setmana als tallers del Petit Ésdansa’T.

Passeja al so de la música i els ritmes internacionals a la Festa al Parc. Seguint el format estrenat el 2017, repetim l’experiència d’integrar a cada racó del singular paisatge del Parc de Pedra Tosca petites representacions de Corea del Sud, Equador, Tanzània, Armènia i Guatemala.

Danses del món amb companyies d’Armènia, Guatemala, Oman i Marboleny. Aquí podràs veure les companyies en tot el seu esplendor, lluint els seus meravellosos vestits i ballant en un gran espectacle.

Balla fins que no puguis més a la Nit Ésdansa! El dissabte al vespre no us podeu perdre la Nit Ésdansa amb Fenya Rai! que ens faran ballar fins que no ens quedin energies. Un concert per a tothom a la fresca i amb molt de ritme!

 

MÉS PROPOSTES D’AQUÍ

Natura i dansa es troben a Sant Martí del Corb per acollir la delicadesa d’Espero meravelles. Mirna Vilasís, Xavi Múrcia i l’Esbart Sant Martí de Barcelona pugen de la mà a l’escenari per presentar aquest espectacle amb la música que Mirna Vilassís dedica a la poesia de Montserrat Abelló enmig de l’encant natural de Sant Martí del Corb

Patufet, on ets?, una exposició que reivindica el llegat d’Aureli Capmany. Aquesta exposició està emmarcada en el conjunt d’accions programades en motiu de la commemoració del 150è aniversari del naixement del folklorista autodidacta Aureli Capmany.

 

190 HORES DE FORMACIÓ

Amb la voluntat de provocar que es balli i que la gent es formi i participi, l’Ésdansa’T, la part de formació de dansa tradicional del festival, ha programat 190 hores de formació en cinc dies repartides entre el Petit Ésdansa’T, els tallers per a infants d’entre 4 i 12 anys, Ésdansa’T Jove, els tallers per a joves d’entre 13 i 16 anys, i l’Ésdansa’T, els tallers per a adults.

Enguany s’hi podran aprendre a ballar danses d’arrel d’aquí i del món i es donaran eines per a la creació a partir del llenguatge de la dansa d’arrel tradicional.

 

FES UNA ULLADA A LA PÀGINA WEB OFICIAL DEL FESTIVAL.

Tota la informació a www.esdansa.cat

T’esperem a les Preses! T’esperem a l’ÉSDANSA!

0103 002 BUTLLETI MPAL_MARBOLENY 26102016 01 (2) (Small) 0103 002 BUTLLETI MPAL_MARBOLENY 26102016 01 (3) (Small)