Presentem la 1a Fira del llibre local i conscient de les Preses

Aquest divendres s’ha presentat davant els mitjans de comunicació la Primera Fira del llibre local i conscient de les Preses. Hi han assistit el regidor de festes el Sr. Albert Danés, la directora de la fira la Laia Figueras, l’il·lustrador Valentí Gubianes, Jordi Panyella d’editorial Pol·len i Sergi Espinosa de Triangular edicions.

El pròxim 24 de setembre de 2022, Les Preses serà la seu de la I Fira del Llibre Local i Conscient. Una fira que pretén ser un referent en el panorama editorial i un punt de reflexió sobre la producció i el consum conscient de cultura i lectura. És la primera vegada que des de l’Ajuntament de les Preses s’organitza aquest tipus d’esdeveniment cultural i la nostra pretensió és que acabi essent un referent comarcal.

La fira neix per donar veu i espai a les editorials independents i llibreries locals. Volem fomentar la producció i el consum conscient dins el sector editorial i recolzar el talent i el teixit creatiu i empresarial local. Per això el requisit és que tots els llibres que es venguin a la fira hagin estat impresos en el seu lloc de distribució.

Pretenem que la fira sigui un punt de reflexió i diàleg sobre el respecte cap al nostre planeta i la gestió dels seus recursos, en especial sobre el procés productiu editorial. En aquest sentit, a banda de la fira oberta al públic, el divendres 23 de setembre tindran lloc unes jornades professionals sobre l’ecoedició.

En aquesta fira hi col·laboren editorial Pol·len, editorial Nanit i Triangular edicions, que són qui aporten l’expertesa i el coneixement del sector editorial i l’ecoedició.

La fira sorgeix del moment que, desafortunadament, es perd un pilar important com és la Liberis Liber que es feia a Besalú, però també per l’interès de generar un espai de difusió per a les editorials independents, un punt de dinamització cultural i una conscienciació sobre la producció editorial sostenible. Volem fomentar l’ecoedició en el procés productiu editorial i que esdevingui un criteri de compra. Per això, a banda de difondre les bones pràctiques que ja puguin dur a terme les editorials participants, la fira estarà dividida en dos dies. El divendres serà el dia dedicat als professionals del sector i es convidaran a editorials, impremtes, biblioteques, llibreries i autors i autores per fer reflexió tot al voltant de la producció sostenible. El dissabte estarà destinat al públic en general, amb parades d’editorials independents i llibreries locals i tot d’activitats culturals de diversa índole dirigides a diferents grups d’edat i interessos amb alguns invitats i invitades sorpresa.

Volem que aquesta fira també sigui participativa. La primera acció en aquest sentit, va tenir lloc fa uns mesos, en que les veïnes i els veïns del municipi van votar el cartell de la fira. Finalment l’opció vencedora, d’entre tres propostes, va ser la il·lustració de Valentí Gubianas “abracem els llibres” amb 254 vots, d’un total de 461 vots emesos. Seguint amb aquesta voluntat, al darrere de la fira també hi ha un col·lectiu de voluntaris que són qui coordinen la dinamització del dissabte i la involucració de l’escola i escola bressol en una jornada cultural que no podria tenir lloc sense la participació dels nens i nenes, futurs lectors i hereus d’aquest planeta que no té opció B. També volem que sigui una fira oberta al territori. En aquest sentit, es vol convidar a tots els ajuntaments de la comarca que puguin invitar les seves escoles i biblioteques a beneficiar-se de les propostes d’aquest fira i poder comprar els títols proposats per les editorials participants a través d’uns vals.

Presentació oficial davant els mitjans de comunicació