$('#fade').cycle();

Història

El Bosc de Tosca

L'espectacle volcànic és present al municipi en diversos aspectes. El Bosc de Tosca de gran valor ecològic, es va formar a partir de la colada de lava del volcà Croscat. Es va iniciar una extraordinària tasca individual d’artigatge, consisteix en eliminar la massa forestal per introduir cultius, feina que aquí es va haver de complementar amb la retirada de les pedres volcàniques, que es varen utilitzar per fer les parets que encara avui delimiten propietats i camins.. Una part d’aquestes artigues disposen de cabanyes a mode de refugi fetes amb materials volcànics que són una autèntica joia arquitectònica.

Explotat per l’home i posteriorment abandonat (quan es varen trobar altres medis per subsistir), és un espai rural de característiques úniques actualment protegit per la normativa del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per la seva singularitat i pel greu risc de degradació derivat de la seva proximitat al nucli urbà d’Olot.

El Parc de Pedra Tosca

Amb l’execució del projecte europeu Life Medi Ambient, l’Ajuntament de les Preses, ha promogut per a recuperar una part d’aquest espai. Es el que es coneix com a Parc de Pedra Tosca, un indret nascut amb la voluntat de recuperar, respectar i consolidar les actuacions fetes pels nostres avantpassats fa uns 150 anys.

El Parc de Pedra està inclòs dins l’àmbit del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i gaudeix d’un pla especial de protecció des de l’any 1.985.
Està format per un laberint de camins, parets seques, artigues i cabanes, i amb un paisatge canviant al llarg de l’any, ens acull i ens torna al silenci i a la sensació de viure sense pressa, però també ens ajuda a entendre l’extrema necessitat i tenacitat humanes per modificar un territori de tant excepcional duresa.